Vážený pane prezidente Macrone.

8. 03. 2019 18:08:12
Obrátil jste se na všechny občany Evropy, tedy i na mne, s naléhavou výzvou k obraně Evropy. Dovolte tedy, abych se i já obrátil na Vás i když vím, že to číst nebudete, protože Vám to nikdo nepřeloží.

Říkáte, že symbolem krize Evropy se stal brexit. Souhlasím s Vámi v tom, že brexit se stal symbolem evropské pasti. Na rozdíl od Vás však tvrdím, že právě EU je tou pastí. Jejím vyjádřením je chování evropských představitelů, které se k Britům chová s uraženou mstivostí, vedené snahou Británii exemplárně potrestat, aby již nikoho v budoucnosti nenapadlo ji napodobit. Proč chcete Britům blokovat přístup ke společnému trhu? Proč vyvoláváte reminiscence na minulost mezi Severním Irskem a Irskou republikou? Irský premiér prý je připraven dohodnout s Británií jakýsi volný režim na společné hranici, aby tam nemusela být hranice „tvrdá“. Podle Vás nacionalismus nic nepřináší. V tom máte celkem pravdu. Jenže Vy účelově zaměňujete nacionalismus s patriotismem. Avšak právě patriotismus je velice potřebný.

Říkáte, že máme zůstat neochvějní, hrdí a jasnozřiví vůči manipulacím. Položme si ale otázku, kdo je ten manipulátor? Já ho vidím ve Vás a Vám podobným. Podle Vás je Evropa historický úspěch díky nevídanému projektu míru, prosperity a svobody. Jenže tento úspěch byl založen na ryze obchodních společenstvích, tuším že to začalo Evropským společenstvím uhlí a oceli a pokračovalo to přes EHS. EU je spíše politická nadstavba předchozích víceméně pragmatických smluv. Souhlasím s Vámi, že žádná země nemůže sama jednat svrchovaně vůči agresivním strategiím velmocí či nadnárodním gigantům. Jste si však jistý, že kupříkladu zrovna Francie či Německo se nechovají podobně vůči menším státům v EU? Jste si jistý, že zrovna Vámi tak vzývané Euro není jednou z příčin dosud neukončené finanční krize? Kupříkladu Řecko by bez Eura v poklidu zbankrotovalo, jako již několikrát v minulosti. Tzv. „záchrana“ Řecka byla ve skutečnosti záchranou francouzských a německých bank, které tam byly velice zaangažovány. A ten rychlý internet bych moc nevytahoval. To je záležitost technických možností a obchodních zdatností operátorů. Jediná dobrá věc v tom je ta, že jim EU trochu přistřihla křídla ve věci roamingu. Mohu s Vámi souhlasit v tom, že vedete boj ve jménu Francie. Ale bojujete jen za Francii, ne za Evropu.

Pro Vás je status quo a rezignace pastí. Máte obavy, že Evropa se stane trhem bez duše, který je sice užitečný, ale nesmíme kvůli němu zapomenout na nezbytnost hranic, které mají chránit hodnoty, jež nás sjednocují. Je hezké, že to říkáte právě Vy. Je to ale právě Francie, jejímž jste prezidentem a která přichází se stále novými a novými ochranářskými opatřeními i vůči zemím EU. A nacionalista, který chce hájit moji identitu svým odchodem z Evropy, je mi vítán. Nesouhlasím také s Vaším tvrzením, že je to právě evropská civilizace, která nás spojuje, osvobozuje a chrání. S touto proklamací bych byl velice opatrný. Je to totiž právě ta evropská civilizace, která vyvolala dvě celosvětové války. A myslím, že to byla právě Francie, která rozvrátila Lybii. A je to také evropská civilizace, která podporuje Araby v jejich agresi proti demokratickému Izraeli. A ano, beru Vás za slovo a budu bojovat za obrodu na třech ambicích – svobodě, ochraně a pokroku. I když si pod tím představujeme každý něco jiného.

Hájit naši svobodu

Nesouhlasím s vytvořením jakékoli agentury na ochranu demokracie. Je to jen zástupný název pro dohlížitelský orgán, který bude určovat co je přípustné a co ne. To do demokracie nepatří. Nemám nic proti zákazu financování politických stran cizími mocnostmi. Navrhuji to však předefinovat na „zákaz financování politické činnosti ze zahraničí“. Zahrne to totiž lépe i financování madras a mešit. Je od Vás hezké, že nechcete připustit žádné projevy nenávisti a násilí na internetu. Proč však totéž připouštíte na francouzských ulicích?

Chránit náš světadíl

Ano, EU založená na vnitřním smíru, zapomněla sledovat realitu tohoto světa. Souhlasím i s tezí, že hranice představují svobodu postavenou na bezpečnosti. A že každý musí plnit podmínku odpovědnosti. Jste si však jistý, že tuto podmínku plní Francie? Vždyť právě na území Francie se díky nedůsledné kontrole hranic pohybují statisíce lidí bez dokladů, kteří nejsou postihování ani při prokázané trestné činnosti. Za to však jsou trestáni nevinní – viz případ onoho českého řidiče. Za situace, kdy si své povinnosti neplní ani velké a bohaté státy, nemá smysl poslouchat Vaše knížecí rady. Navíc – solidarita ve Vašem pojetí není nic jiného, než zatahování dalších států do vlastního marasmu.

Co se týká obrany, nevidím jediný důvod k budování paralelních vojenských struktur. Za situace, kdy prakticky žádný evropský stát si neplní své smluvní závazky o financování obranných složek, zní podobné řeči prázdným velikášstvím.

Je milé, že chcete zajistit spravedlivou hospodářskou soutěž. Od představitele Francie to zní obzvlášť pěkně. Možná by však pro začátek stačilo nevyvážet pracovní místa mimo Evropu a snížit zdanění vlastních lidí. Nadnárodní giganty zdaňovat tam, kde generují zisk a ne tam kde ho přiznávají ke zdanění. Importované zboží zatížit uhlíkovou daní podle vzdálenosti, ze které je dováženo. Už se těším na ten mazec, až ti studenti kteří 15.března chtějí zachraňovat svět zjistí, že ty hadříky které šijí za pár šupů někde v Bangladéši, budou stát několikanásobek.

Navázat opět na ducha pokroku

Ten první odstavec moc nechápu. Sociální zabezpečení a minimální mzda je víceméně ve všech státech Evropy. Připouštím, že někde méně, někde až moc. Považuji ale za pokrytecké, že státy se silným sociálním zabezpečením vyváží pracovní místa do států s tímto zabezpečením nižším. Zcela pragmaticky jdou za levnější pracovní silou. Mám Vaší řeči rozumět tak, že chcete aby kupříkladu francouzská firma platila v Rumunsku stejně jako ve Francii?

Souhlasím s tím, že přírodu je třeba chránit. Ale všeho s mírou. Stanovováni nesmyslných limitů CO2, či neuvážená německá Energiewende není ta správná cesta. Ještě vůbec není vyřešeno, čím se nahradí odstavené zdroje. Navíc je Evropa poblázněná elektrickými auty, ale ještě jsem nikde neviděl smysluplnou studii nebo strategii o výstavbě potřebné infrastruktury. Odstavení aut se spalovacími motory bude nepochybně třeba pozdržet, aby se tato infrastruktura mohla vybudovat. Obecně ale s Vámi navrhovanými opatřeními nesouhlasím. Evropa se kvůli „záchraně“ klimatu chová sebedestruktivně, zatímco okolní svět nějaké globální oteplení vesele ignoruje. Budování dalších a dalších Evropských nadnárodních struktur a agentur je cesta do pekel. Prozatím úplně stačí zkušenost se stávajícími strukturami, které ztrpčují lidem život víc, než je milé. Mimochodem, právě to považuji za jednu z příčin tzv. krize Evropy. Je správné, že se chcete obrátit k Africe. Právě Francie tam má historicky silné napojení. Nevím ale, proč se tam chcete obracet až teď. To jste mohli a měli udělat už dávno a ukázat nám cestu, pokud chcete být vůdčí silou Evropy.

Svoboda, ochrana, pokrok. Ano toto jsou pilíře, na kterých musíme budovat naši budoucnost. Jen je problém, že Vy si pod tím představujete něco jiného než mnoho občanů Evropy. A změnám, které tito občané požadují bráníte pod záminkou, že jsou populistické. Jenže za populismus Vy označujete vše, co neodpovídá Vašemu vidění světa. Proto jsem velice skeptický k Vámi navrhované Konferenci pro Evropu. Jestli bude organizována tak, jako Vaše setkávání se „žlutými vestami“, bude to opět jedna z akcí, která Evropu dále znevěrohodní. Já bych si také přál Evropu, ve které se národy znovu ujmou vlády nad svým osudem. Vy a Vaše politika mi ale do této vize nezapadají.

Vážený pane prezidente.

Celý Váš dopis občanům Evropy je plný patosu a prázdných floskulí. Vlastně si nevybavuji žádnou Vaši řeč, která by taková nebyla. Vaše velikášská prohlášení a snaha řídit Evropu, působí poněkud komicky, když pomyslím na realitu ve Francii. Zkuste nám, obyčejným občanům evropských států ukázat cestu tím, že dáte do pořádku vlastní zem. Rádi pak budeme volit lidi, kteří budou chtít jít touto cestou. Zatím však budu hlasovat pro lidi, kteří se dívají na Evropu střízlivě. Já a se mnou jistě i mnoho jiných dokážeme žít i bez paternalismu, který nás opřádá stále novými zákazy, čímž omezuje naši svobodu. Tu svobodu, kterou Vy vzýváte, ale kterou nám berete.

S veškerou úctou Štěpán Zemek

Autor: Štěpán Zemek | pátek 8.3.2019 18:08 | karma článku: 37.37 | přečteno: 1162x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1156

Starší heterosexuál bílé pleti se základním vzděláním (ÚSO), navíc z venkova. Konzervativního ražení, možná i pravičák.Typicky volič amerického Trumpa, rakouského Hofera a zastánce Brexitu.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...